Monday, September 8, 2014

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΚΟΛΟΡΑΤΟΥΡΑ ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΑΛΚΑΝΗ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ»


Κυριακή 7 Σεπτέμβρη. Βραδιά Όπερας παρουσίασε με επιτυχία ο Δήμος Περιστερίου στον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη 2014» με το λυρικό δράμα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική και λιμπρέτο του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου.
Ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος προλόγισε την όπερα αναφερόμενος στην πορεία του έργου και στους ερμηνευτές της αξιόλογης μουσικής βραδιάς.
Η μορφή καντάτας ανέδειξε το μουσικό μέρος του έργου και τις ωραίες φωνές των λυρικών ερμηνευτών.
Η σοπράνο-κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη την περίτεχνη άρια της Θεάς Ηρας με τις εξοντωτικές κολορατούρες μέχρι κόντρα φα!.
Η Βανέσσα Καλκάνη εντυπωσίασε το κοινό που την χειροκροτούσε συνέχεια ενθουσιασμένο από την σπάνια φωνή της. 
Ο ρόλος της Ηρας εμπνευσμένος από την τεχνική μπελ-καντο που σημαίνει ωραίο τραγούδι συμπεριλαμβάνει μια περίτεχνη άρια με ρετσιτατίβο, καβατίνα και καμπαλετα. Το ρετσιτατίβο μας εισάγει σε μια αιθέρια ατμόσφαιρα που η διακεκριμένη αοιδός Βανεσσα Καλκάνη έδωσε όλο της το συναίσθημα, έπειτα στην κύρια μελωδία της άριας έδωσε ένα χρωματισμό λυρισμού που αποκορυφώθηκε στις κολορατούρες της καμπαλετας με τα στακάτα και το τελικό κόντρα φα!
Η φωνή της Βανέσσας Καλκάνη με σπάνιο χρώμα και ευλυγισία απέδωσε την δυσκολότατη άρια τέλεια σε όλη την γκάμα της δύσκολης τετσιτουρας.
Στην υπόθεση της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» η Ιω ήταν ιέρεια στο Ναό της Ηρας και την ερωτεύτηκε ο Δίας όμως η Θεά την μεταμόρφωσε με κέρατα στο μέτωπο και της έστειλε τρέλα να εγκαταλείψει το σπίτι της τρελαμένη από τον ίστρο και να παραδέρνει στη Γη. Έτσι πέρασε και από τον Καύκασο που ήταν αλυσοδεμένος ο Προμηθέας και τον ρωτάει που τέλος θα βρουν οι παραδαρμοί της.
Ο Προμηθέας της προφητεύει ότι ένας από τους απογόνους της θα τον ελευθερώσει.
Η Ήρα που έχει καταδικάσει την Ιώ έρχεται στην σκηνή προσπαθώντας να συμφιλιώσει τον Τιτάνα Προμηθέα με τον Δια χωρίς αποτέλεσμα.
Η Βανεσσα Καλκάνη έδωσε όλο το βασιλικό παράστημα της Θεάς Ήρας και τον επιβλητικό τόνο στο τραγούδι της.
Μαζί της σπουδαίοι ερμηνευτές με επικεφαλής τον αριστουργηματικό μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στον ρόλο του Τιτάνα Προμηθέα, η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως απαράμιλλη Ιώ, ο έξοχος τενόρος Αναστάσιος Στέλλας Ωκεανός και Ερμής και η υπέροχη λυρική σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στους δυσκολότατους διαμετρικά αντίθετους ρόλους της Βίας και της Ωκεανίδας.

Του άξιους ερμηνευτές συνόδεψαν υπέροχα η Ράνια Ζέττα, βιόλα και η Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.

No comments:

Post a Comment