Sunday, December 10, 2017

Η ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΣΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ «ΠΛΑΤΩΝ»

ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος

 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ «ΠΛΑΤΩΝ»
(Κύπρου & Παπανίκα, Γέφυρα - Γκουλιουμές, 136 71. Δήμος Αχαρνών, Μενίδι Αττικής)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
       Πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.)                                                      
Όπερα:
Προμηθέας Δεσμώτης
Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ιώ: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ωκεανός/Ερμής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Βία/Θεά Αθηνά: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο
Παντελής Λεγάκης, πιάνο

Σεμινάριο:
12 μ.μ. Σεμινάριο: Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Παρουσίαση: Ιωάννης Λέττας, Διευθυντής - Παναγιώτης Καρούσος, συνθέτης
Συντονισμός: Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβουλος Γαλλικών Δ.Ε. ΠΕ05 Α΄ Αθήνας
Ευτυχία Παπαχρίστου, Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, (ΠΕ06).                                 
Αργυρίου Ευφροσύνη-Μαρία, Υποδιευθύντρια - Καθηγήτρια Αγγλικών (ΠΕ06)      
Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σχολική Σύμβουλος Μουσικής Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ16 
               
Συμμετοχή μαθητών 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών
Θεατρικό παράδειγμα τραγωδίας
Β΄ Στάσιμο του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη
Τμήμα Θεατρολογίας του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών.
Απαγγελία κειμένου: Μάνος Γκίγκας, Μαρία Δημητριάδου, Αναστασία Λυμπεροπούλου  
Διδασκαλία: Χρήστου Καλλιόπη, Φιλόλογος, (ΠΕ02)
Μουσικό παράδειγμα τραγωδίας
Παράδειγμα Προσωδίας της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου
στα Αρχαία Ελληνικά.
Παρουσίαση παραδείγματος Προσωδίας από μαθητές της Α΄και Β΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών.
Κέιντα Μιχάι, Χριστίνα Μπαλάι, Σαμάν Σαζάντι, Βιολέτα Σμιντ. Πιάνο: Ιουλία Φλώρου
Διδασκαλία από την μαθήτρια της Β΄ τάξης και μουσικό Ιουλία Φλώρου


Μονόπρακτη λυρική τραγωδία
«Προμηθέας Δεσμώτης»
του Παναγιώτη Καρούσου

Ιστορικό του έργου:
Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ιθάκης, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο QueensMamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης) με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη στο πιάνο, και το 2017 στην Εθνική Όπερα της Σόφιας (Sofia National Opera and Ballet). Η μελωδική δύναμη του Προμηθέα έχει κάμει να μιλούν με ενθουσιασμό μεγάλες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau.

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Το 1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών, με την επωνυμία «ΠΛΑΤΩΝ», είναι από τα παλαιότερα σχολεία που ιδρύθηκαν στο νομό Αττικής. Λειτούργησε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 1889-1890 ως «Ελληνικόν Σχολείον» και το 1939 ως διτάξιο γυμνάσιο, στεγασμένο σε δύο δωμάτια δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τα δωμάτια αυτά ήταν «αχούρια» στην κυριολεξία, διότι χρησίμευαν ως αποθήκες για άχυρα. Οι μαθητές συνυπήρχαν με τα άχυρα και με τους εργάτες που έρχονταν για να πάρουν και να μεταφέρουν το άχυρο για τις δουλειές τους.
Μετά τον πόλεμο μεταστεγάστηκε πρώτα κοντά στο ναό της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν στην οδό Φιλαδελφείας. Το 1969 εγκαινιάστηκε το κτίριο της οδού Λιοσίων, για να λειτουργήσει το 1971. Το 1976 διακρίνεται από το Γυμνάσιο και λειτουργεί ως Λύκειο μέχρι το 1999, οπότε και το διαδακτήριό του καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό. Από το Μάιο 2000 και μέχρι σήμερα λειτουργεί σε νεόδμητο κτίριο στην οδό Κύπρου και Παπανίκα.
Ο δήμος Αχαρνών, στον οποίο ανήκει, είναι γνωστός από την αρχαιότητα για την πλούσια γεωργική παραγωγή του. Κατά τον Θουκυδίδη φημιζόταν για το άριστο ιππικό του, από το οποίο πήρε το όνομά της η οδός Αχαρνέων Ιππέων που υπάρχει και σήμερα.
Το 1ο Λύκειο Αχαρνών διοργανώνει φιλολογικές βραδιές αφιερωμένες σε κορυφαίους λογοτέχνες μας και ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Επί πέντε χρόνια εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Η εν λόγω τέχνη». Σήμερα η σχολική  εφημερίδα φέρει το όνομα «Μαθητικός Παλμός».
Επίσης το σχολείο συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες και δραστηριότητες με πολλές μέχρι σήμερα διακρίσεις και βραβεία.  
Στο σχολείο έχουν φοιτήσει μαθητές οι οποίοι στη συνέχεια σημείωσαν επιτυχίες σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Απόφοιτοι του σχολείου μας έρχονται συχνά πρώτοι σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και βραβεύονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.


No comments:

Post a Comment